Úvodní stránka » Aktuality ICM Jindřichův Hradec » 1.11.Světový den veganství-aneb kdo je vegetarián,vegan,vitarián

Cestu vegetariánství a dalších forem alternativního stravování vyhledává v současné době stále více lidí v souvislosti se zájmem o zdravou výživu, etické a ekologické otázky a východní filosofické směry. Díky nepřebernému množství dostupných informací však může být obtížné se v záplavě pojmů souvisejících se zdravou výživou vyznat. Tento článek vysvětluje základní pojmy související se stravováním bez masa.

KATEGORIE BEZMASÉHO STRAVOVÁNÍ: KDO JE KDO

Obecně rozšířený pojem VEGETARIÁN označuje člověka, který nejí maso (včetně drůbeže a ryb) a další živočišné produkty (např. sádlo), kvůli kterým se zabíjí zvířata, tzv. jatečné produkty. Jeho strava je založena převážně na potravinách rostlinného původu.

I bezmasá strava ovšem nabízí širokou škálu dalších možností a variant, z nichž lze za ty základní považovat následující:

„Klasický“ vegetarián by měl být přesně označován za LAKTO-OVO-VEGETARIÁNA, jehož jídelníček obsahuje kromě potravin rostlinného původu také mléko a mléčné výrobky, vejce či med. Tento způsob stravování je ze všech variant bezmasého stravování nejrozšířenější. LAKTO-VEGETARIÁN z výše uvedeného vynechává vejce, OVO-VEGETARIÁN zase mléko a mléčné výrobky.

VEGAN je někdy označován za „přísného vegetariána“, neboť ze svého jídelníčku vylučuje všechny produkty živočišného původu, tedy mléko a mléčné výrobky, vejce a někdy i med.

FRUTARIÁN je „přísný vegan“, jehož strava obsahuje pouze syrové plody rostlin, jejichž konzumace nazabíjí celou rostlinu, tedy hlavně ovoce, ořechy, oleje a některé druhy zeleniny (rajčata, okurky, dýně atd.), ale odmítá obilí a listovou a kořenovou zeleninu (saláty, zelí, brambory, cibule, mrkev apod.)

VITARIÁNSTVÍ je průnikem veganství a syrové stravy, který nedovoluje tepelnou úpravu potravin při teplotě vyšší než 48°C, pasterizaci apod. RAW FOOD (SYROVÁ STRAVA) sama o sobě nicméně není směrem bezmasého stravování, neboť může obsahovat i tepelně neupravené mléčné a masné produkty.

Existují i další, méně významné podmnožiny, podle toho, které specifické potraviny jsou do jídelníčku zahrnuty nebo naopak vyloučeny, například DEMI-VEGETARIÁN/FLEXITARIÁN, který konzumuje převážně vegetariánskou stravu, ale v omezené míře i maso, většinou s ohledem na jeho původ (bio farmy, zvěřina), nebo PESCE-VEGETARIÁN, který nejí žádné maso kromě ryb.

ČTĚTE VÍCE

Vložila: MB